1 Decembrie – 100 și La mulți ani!

Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureșteni să sărbătorească împreună, și în acest an, Ziua Națională a României, în Parcul Al.I. Cuza, sub genericul „100 și La mulți ani!”. Evenimentul festiv, organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, este un prilej de mare bucurie, dar și de emoție pentru toți românii. În contextul în care în anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la acest moment istoric de o importanțădeosebită pentru români, evenimentul se încadrează în seria de manifestări cultural-artistice dedicate Centenarului Marii Uniri.

Primăria Sectorului 3 a conceput sărbătoarea dedicată Zilei Naționale a României ca un moment de tradiție autentică românească, care va cuprinde toate simbolurile asociate unui asemenea moment festiv: fanfară, defilare cu drapel, cântece patriotice, muzică, dansuri și costume reprezententative tuturor zonelor din România, precum și un proiect inedit, unic în peisajul artistic românesc: Maria Tănase Simfonic.

Programul cultural-artistic va avea loc în Parcul Al. I. Cuza și va începe la ora 18.00, la statuia Domnitorului, urmând să se desfașoare apoi pe scena montată cu acest prilej în capătul aleii principale. Alegerea acestui loc este motivată de încărcătura simbolică a zilei, dar și de dorința de a marca două evenimente de o importanță majoră pentru istoria neamului românesc: Unirea Mică din 1859 și Marea Unire de la 1918, cu atât mai mult cu cât în anul 2019 se împlinesc 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

Momentul solemn al evenimentului va fi realizat de Fanfara Angely`s, dirijor Marius Firca. Fanfara va străbate aleea în pași de defilare, iar programul artistic va include Imnul României, precum și marșuri militare și suite folclorice. Ansamblul “Rapsodia Carpaților” va prezenta  dansuri inspirate din toate zonele geografice ale României – Moldova, Ardeal, Muntenia, Oltenia, Maramures, Banat, Oaș, iar dansatorii, care vor purta costume populare românești autentice, vor pune în valoare tradițiile și obiceiurile de odinioară.

Evenimentul dedicat Zilei Naționale a României se va încheia cu un proiect pe cât de rafinat, pe atât de puternic, datorită complexității abordării stilistice a celui mai cunoscut repertoriu românesc. Va urma o orade spectactacol al “sufletului românesc”, cu mostre din tezaurul muzical lăsat  moștenire de “Pasărea Măiastră”,  în interpretarea muzicală semnată de Alexandra Fits – voce &  Mariano Castro – pian, alături deOrchestra Camerală (compusă din cvartet de coarde, cvartet de suflători, contrabas, percuție – muzicieni ai Filarmonicilor Brașov, Ploiești, București) și “tradus în imagini” de Mariana Pachiș – ilustrație grafică animată în timp real – sand art.

Evenimentul va fi prezentat de actorul Dragoș Silivestru.

Accesul publicului la eveniment este liber.

Manifestările organizate de Primăria Sectorului 3 de Ziua Națională vor deschide seria evenimentelor dedicate sărbtorilor de iarnă în Sectorul 3, care cuprinde evenimente dedicate Crăciunului, în Parcul Al.I. Cuza și tradiționalul Revelion tematic din Sectorul 3, care se va desfășura în acest an sub concepul ”Liberi sub cerul liber – 3 decenii de libertate”, în Parcul Titan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *